40' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 πανετόνε

Διαδικασία

 1. Για να φτιάξουμε πανετόνε, αρχικά, διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι με χλιαρό νερό.
 2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και τους κρόκους και τα δουλεύουμε για 1 λεπτό με το φτερό, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
 3. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά και το αλεύρι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά, αρχικά με το φτερό και στη συνέχεια με τον γάντζο για ζύμες, όσο το μείγμα σφίγγει. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και λεία. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι, όχι όπως περισσότερο από 150 γρ., για να μην σφίξει η ζύμη.
 4. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα ξερά φρούτα και ζυμώνουμε μέχρι να διασκορπιστούν στη ζύμη.
 5. Αλείφουμε ένα μεγάλο μπολ με λιωμένο βούτυρο, αδειάζουμε εκεί τη ζύμη, σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
 6. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο μια ψηλή φόρμα, ειδική για πανετόνε. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επαγγελματική συσκευασία καφέ στιγμής ή από ντοματοπελτέ (τις ζητάμε π.χ. από κάποια καφετέρια ή φαστ φουντ ή εστιατόριο).
 7. Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη για λίγα μόλις δευτερόλεπτα και τη βάζουμε στη φόρμα.
 8. Αλείφουμε την επιφάνειά της με λιωμένο βούτυρο, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για άλλες 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
 9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
 10. Χαράζουμε έναν σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης και βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 C και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα.
 11. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει το πανετόνε και το ξεφορμάρουμε.
 12. Πασπαλίζουμε, το πανετόνε, με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Αυγά

Συνταγές με Σταφίδες

Συνταγές για Γλυκό

Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών