
1 ώρα
προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες
Υλικά
Μερίδες: Για ταψί Νο 30Για το φύλλo *
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Φύλλο
- Για να φτιάξουμε παντζαρόπια με γιαούρτι και κεφαλοτύρι, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι με το αλάτι.
- Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το νερό, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το γιαούρτι.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ώσπου να ετοιμάσουμε ζύμη, που ζυμώνουμε 6 - 8 λεπτά για να γίνει λεία και ελαστική. Αν γίνει πολύ σφικτή, προσθέτουμε λίγο νερό και αν γίνει υγρή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Προσοχή: ζυμώνουμε καλά, προτού προχωρήσουμε στην προσθήκη αλευριού ή νερού.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια, τυλίγουμε το καθένα με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Γέμιση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Κόβουμε κάθε παντζάρι στα 4.
- Το πασπαλίζουμε με ρίγανη και θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε.
- Ραντίζουμε με λίγο λάδι (περίπου 1 κουτ. σούπας) και το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
- Αφού επαναλάβουμε τη διαδικασία με όλα τα παντζάρια, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχουν ψηθεί καλά.
- Όταν είναι έτοιμα, τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε.
- Τα ξετυλίγουμε, τα στραγγίζουμε από τα υγρά του ψησίματος και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα.
- Προσθέτουμε το ανθότυρο, τα παντζάρια, το κεφαλοτύρι και αλατοπίπερο.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού.
- Απλώνουμε το φύλλο σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί Νο 30, έτσι ώστε να περισσεύει φύλλο έξω από τα τοιχώματα.
- Το αλείφουμε με λίγο λάδι.
- Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά (για να παραμείνει τραγανό στο ψήσιμο) και απλώνουμε στρωτά από πάνω το μείγμα της γέμισης.
- Ανοίγουμε το άλλο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με την ίδια διάμετρο και σκεπάζουμε τη γέμιση.
- Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα, φτιάχνοντας ένα κορδόνι περιμετρικά.
- Χαράζουμε την πίτα σε καρεδάκια και την αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε χαμηλή σκάλα στο φούρνο για 1 ώρα.
- Σερβίρουμε, την παντζαρόπιτα με γιαούρτι και κεφαλοτύρι, σε θερμοκρασία δωματίου.
Μυστικά
*Εναλλακτικά, βάζουμε φύλλο χωριάτικο ή κουρού και ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 42.