Μαζί με την άνοιξη έρχονται και οι μυρωδάτες και ζωηρόχρωμες φράουλες, και δεν θα κουραστούμε ποτέ να φτιάχνουμε υπέροχα γλυκά με την ευωδιαστή και ζουμερή τους σάρκα. Ο Αντώνης Σελέκος ετοιμάζει τάρτες, σοκολατάκια, μαρμελάδα, λικέρ, παρφέ και λαχταριστό μπράουνι που θα γίνουν τα αγαπημένα μας ανοιξιάτικα κεράσματα.

Υλικά

Βάση

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Βάση: Στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε το βούτυρο, την άχνη, το αυγό, το αλεύρι, το αλάτι, το γάλα, τη σκόνη αμυγδάλου και τα σποράκια βανίλιας και ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη φυλάσσουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα – ιδανικά όμως για 1 βράδυ.
  2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυ- γείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε τη ζύμη στη μέση: θα χρειαστούμε τη μισή ποσότητα για την τάρτα. Την υπόλοιπη την τυλίγουμε ξανά στη μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη για άλλη συνταγή.
  3. Σε επίπεδη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο με πάχος 3-4 χιλιοστά. Στρώνουμε το φύλλο σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 18-20 εκ. και ύψος 4-5 εκ., φροντίζοντας η ζύμη να καλύψει και τα τοιχώματα. Εναλλακτικά, χρη σιμοποιούμε ατομικές ρηχές φορμίτσες τάρτας διαμέτρου 10 εκ. και κόβουμε τη ζύμη σε δίσκους λίγο μεγαλύτερου μεγέθους.
  4. Αφού στρώσουμε τη ζύμη μέσα στην ενιαία φόρμα ή στις ατομικές, κόβουμε τις άκρες που εξέχουν. Τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και γεμίζουμε την τάρτα (ή τις ταρτίτσες) μέχρι επάνω με ρύζι ή φασόλια (το βάρος βοηθάει να μην πέσουν τα τοιχώματα της ζύμης). Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για περίπου 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  5. Γέμιση: Ανακατεύουμε το φιλέ αμυγδάλου, το νερό και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
  6. Τάρτα: Μόλις βγάλουμε την τάρτα (ή τις τάρτες) από τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι ή τα φασόλια. Γεμίζου- με την τάρτα μέχρι επάνω με τη μαρμελάδα φράουλα (στη διάρ- κεια του ψησίματος η στάθμη της μαρμελάδας θα πέσει ελαφρά, ενώ η ζύμη θα ανασηκωθεί λίγο και θα φουσκώσει). Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το μείγμα φιλέ αμυγδάλου.
  7. Ξαναβάζουμε στον φούρνο, στους 170°C, και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ξεφουρνίζουμε, αλείφουμε περιφερειακά τη ζύμη με λίγο λιωμένο βούτυρο και σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών