«Δουλεύετε το βούτυρο με την ζάχαριν, όπως εις τους κουραμπιέδες, προσθέτετε πέντε εξ αυγά ανά εν και αλεύρι όσον σηκώσει. Τα δουλεύετε καλά έως ότου γίνει μία ζύμη συμπαγής. Την μοιράζετε εις δύο. Απλώνετε την μισήν εις το ταψί, βάζετε επάνω ένα στρώμα οιουδήποτε γλυκού του ποτηριού έχετε, θέτε την άλλην ζύμην και στέλλετε εις τον φούρνον».

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 26-28 εκ.

Διαδικασία

  1. Στο μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, συνεχίζοντας το χτύπημα, και τα αυγά σταδιακά.
  2. Ρίχνουμε σιγά σιγά 120 γρ. από το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία λεία ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
  3. Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος μέτριου μανταρινιού, και την υπόλοιπη τη βάζουμε στην ταρτιέρα. Απλώνουμε, πιέζοντας με τα χέρια μας τη ζύμη ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους ισόπαχα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα.
  4. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών