ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣπαγγέτι ναπολιτάναΣπαγγέτι ναπολιτάνα

Με συνταγή της θείας της, της zia Biagia, τον άντρα της Σπύρο για δοκιμαστή και τον Κίσα τον γάτο να τρίβεται στα πόδια της και να γουργουρίζει, η Ιταλίδα Κιάρα Αλιότα που πλέον ζει στην Ερμούπολη της Σύρου, ετοιμάσαμε την παστιέρα. Ένα ιδιαίτερο γλυκό, μια τάρτα που φτιάχνεται με ζύμη σαμπιατούρα (με αμμώδη υφή δηλαδή) και γέμιση από ρικότα και βρασμένο σιτάρι. Αν και παραδοσιακά είναι το γλυκό του Πάσχα, η παστιέρα ναπολιτάνα είναι η φίρμα ανάμεσα στα άφθονα γλυκά του νότου, αφού πλέον τη φτιάχνουν παντού και πάντα. Το βρασμένο σιτάρι (grano cotto) πωλείται σε κονσέρβες στα περισσότερα παντοπωλεία και μάρκετ της Ιταλίας, όμως στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε αυτό το προϊόν. Για τον λόγο αυτόν η Κιάρα μάς δείχνει πώς να προετοιμάσουμε το σιτάρι, το οποίο πωλείται κανονικά σε ξηρή μορφή σε σακουλάκια, σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Εναλλακτικά, κάποιοι χρησιμοποιούν, αντί για σιτάρι, ρύζι αρμπόριο για ριζότο. Υπάρχουν θεωρίες ότι το συγκεκριμένο γλυκό προέρχεται από Έλληνες αποίκους της Νάπολης. Η Κιάρα στη δική της εκδοχή δεν βάζει φρούτα κόντιτα, τα οποία είθισται να προστίθενται στη γέμιση κατά την παραδοσιακή συνταγή, και ακόμα μας προτρέπει να τη φάμε άμεσα κι όσο πιο φρέσκια γίνεται.

Pastiera Napoletana - Nαπολιτάνικη γλυκιά τάρτα με σιτάρι Pastiera Napoletana - Nαπολιτάνικη γλυκιά τάρτα με σιτάρι

Pastiera Napoletana - Nαπολιτάνικη γλυκιά τάρτα με σιτάρι

Pastiera Napoletana - Nαπολιτάνικη γλυκιά τάρτα με σιτάρι

Pastiera Napoletana - Nαπολιτάνικη γλυκιά τάρτα με σιτάριPastiera Napoletana - Nαπολιτάνικη γλυκιά τάρτα με σιτάριPastiera Napoletana - Nαπολιτάνικη γλυκιά τάρτα με σιτάρι

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 1 τάρτα 24 εκ.

Ζύμη

Γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε ένα μίξερ βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε χοντρά κομμάτια και το αλεύρι και τα δουλεύουμε με το φτερό μέχρι να αποκτήσουν μια αμμώδη υφή, σαμπιατούρα, όπως το λένε οι Ιταλοί.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την τριμμένη φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού, το αλάτι και τους κρόκους των αυγών και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το βρασμένο σιτάρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο.
  2. Βράζουμε τα υλικά ανακατεύοντας και περιμένουμε να πήξει το μείγμα. Αυτό θα πάρει τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
  3. Μόλις πήξουν τα υλικά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε τη ρικότα, τους κρόκους και τα αυγά, το αλάτι, το ανθόνερο και τη βανιλίνη. Ανακατεύουμε την κρέμα καλά.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη χτυπάμε με έναν πλάστη να μαλακώσει.
  6. Την ανοίγουμε σε πάχος 3-4 χλστ. και την τοποθετούμε σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. Πιέζουμε τη ζύμη να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και κόβουμε όση εξέχει. Φυλάσσουμε τα κομμάτια που έχουν περισσέψει, για να τα χρησιμοποιήσουμε για τη διακόσμηση της παστιέρας.
  7. Τρυπάμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και μετά ρίχνουμε και απλώνουμε την κρέμα με το σιτάρι.
  8. Με τα υπολείμματα της ζύμης φτιάχνουμε λωρίδες που τοποθετούμε στην επιφάνεια της παστιέρας, σαν πλέγμα, όπως κάνουμε και στην πάστα φλόρα.
  9. Χτυπάμε ένα αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της παστιέρας.
  10. Ψήνουμε την παστιέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα.
  11. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 8-9 ώρες (ή 1 βράδυ).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Δημητριακά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών