Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα παξιμαδάκια με κρασί και ελαιόλαδο, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, τη ζάχαρη και το ξύσμα ή τον γλυκάνισο. Χτυπάμε καλά με το σύρμα του μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να γίνει σχετικά ανοιχτόχρωμο. Προσαρμόζουμε τον γάντζο.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
- Τα ρίχνουμε στον κάδο, σταδιακά, ζυμώνοντας συνεχώς με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια προς μαλακή.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε λεπτό μπαστούνι.
- Μεταφέρουμε τις φραντζόλες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τη μία δίπλα στην άλλη.
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την κάθε φραντζόλα σε φέτες πάχους 1 εκ., φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι κάτω, χωρίς να αποκόψουμε τις φέτες.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι οι φραντζόλες να ροδίσουν ωραία.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και με το μαχαίρι αποκόβουμε εντελώς τις φέτες τη μία από την άλλη. Τις ξαπλώνουμε σε μονή στρώση στο ταψί και βάζουμε ξανά στον φούρνο.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν απαλά τα παξιμαδάκια και να τα νιώθουμε στεγνά και ξερά στο άγγιγμα.
- Αφήνουμε τα παξιμαδάκια με κρασί και ελαιόλαδο να κρυώσουν εντελώς σε σχάρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.