1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για 1 βάζο των 400 mlΔιαδικασία
- Πρώτα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες: Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούµε τον οµφαλό (το υποπράσινο σηµείο στη βάση του κοτσανιού) κάθε ντοµάτας και τις χαράζουµε σταυρωτά στη βάση τους.
- Βουτάµε κάθε ντοµάτα σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αµέσως µετά τη βουτάµε µέσα σε ένα µπολ µε πολύ παγωµένο νερό, στο οποίο ιδεωδώς έχουµε βάλει και µερικά παγάκια. Έτσι, η φλούδα χαλαρώνει και τη βγάζουμε εύκολα, τραβώντας τη µε το χέρι µας.
- Κόβουµε τις ντοµάτες στα 4 και αφαιρούµε µε ένα κουταλάκι τα σπόρια.
- Βάζουμε τα καθαρισμένα κομμάτια της ντομάτας στον πολυκόφτη (σε δόσεις) και τα πολτοποιούμε.
- Αδειάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη σπάτουλα.
- Ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πυκνός πουρές, χωρίς περιττά υγρά.
- Αδειάζουμε σε ζεστό, αποστειρωμένο βάζο, απογεμίζουμε με ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά με καπάκι και διατηρούμε για τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο.
Μυστικά
Αν βρούμε, οι ιδανικές ντομάτες για τον πελτέ μας είναι τα άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης και οι καμπανούλες (πομοντόρι), που έχουν λιγότερο ποσοστό υγρασίας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.