20'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Κομμάτια: 20Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πετιμεζόπιτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω κάτω) ή στους 160°C (αέρας).
- Με το ταχίνι αλείφουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ταψιού ή μιας στρογγυλής φόρμας διαμέτρου 25 εκ.
- Αν δεν έχουμε ταχίνι, βάζουμε ελφρύ ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο, όμως συνιστούμε το ταχίνι γιατί, εκτός του ότι θα βοηθήσει να μην κολλήσει το γλυκό στο ταψί, χαρίζει και μια ιδιαίτερη, γήινη γεύση.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με τους σπόρους γλυκάνισου, τον τριμμένο γλυκάνισο, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αδειάζουμε το μείγμα των υγρών μέσα στο μείγμα των στερεών υλικών και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
- Αδειάζουμε στη φόρμα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το σουσάμι και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά τρυπώντας στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα: θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή, αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το κόβουμε λοξά σε κομμάτια-ρόμβους.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.