Βράσε όρυζα… κι αν δεν έχεις κάποιο από τα λαχανικά που ζητάει η συνταγή, βάλε ό,τι έχεις στο ψυγείο και σου αρέσει.
20'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 4
Για γαρνίρισμα
Διαδικασία
- Πλένουμε το ρύζι σε άφθονο κρύο νερό και το στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τον αρακά, το πράσο και τη σελινόριζα για 3 - 4 λεπτά.
- Μόλις μαραθούν και μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε το ρύζι.
- Ανακατεύουμε 1 λεπτό να λαδωθεί καλά και ρίχνουμε το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και προσθέτουμε το νερό.
- Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πιλάφι να σιγοβράσει για περίπου 18 - 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.
- Θα το κατεβάσουμε από τη φωτιά μόλις μαλακώσει το ρύζι και σχηματιστούν τρύπες στην επιφάνειά του.
- Δοκιμάζουμε και, αν δεν έχει γίνει, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο.
- Αποσύρουμε, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 10 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με πιπέρι, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε τις ελιές (αν θέλουμε) και το μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με λίγη φέτα ή ανθότυρο.
- Στο ποτήρι: «Λευκό!
- Λευκό!
- » φώναξαν μαζί όλα τα λαχανικά και διάλεξαν ανάμεσα σε ελληνικά Sauvignon blanc, αρωματικές Μαλαγουζιές και Chardonnay.