Η κολοκύθα με την τριμμένη τρυφερή της σάρκα σχεδόν λιώνει στο μαγείρεμα και δίνει σε τούτο το πιλάφι απαλό πορτοκαλί χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑτζέμ πιλάφι με σπιτικό ζωμό κοτόπουλουΑτζέμ πιλάφι με σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
15' προετοιμασία
20' βράσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πιλάφι βουτυράτο με κολοκύθα, κάστανα και πικάντικο τυρί, αρχικά σοτάρουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια στο αιγοπρόβειο βούτυρο, μέχρι να μαραθούν και να γίνουν διάφανα.
  2. Προσθέτουμε την κολοκύθα, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσουν ελαφρώς οι κόκκοι του.
  4. Σβήνουμε με τον ζωμό (ή το τσάι), αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε το καρότο, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του πακέτου. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  7. Προσθέτουμε τα κάστανα, το τυρί, το αγελαδινό βούτυρο και τη μαντζουράνα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Αδειάζουμε το πιλάφι σε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση, το ισιώνουμε ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
  9. Αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά.

Σερβίρισμα

  1. Ξεφορμάρουμε το πιλάφι σε μια πιατέλα.
  2. Γαρνίρουμε με τις «φλούδες» νιώτικης γραβιέρας, τις φέτες κάστανου και τα φύλλα μαντζουράνας.
  3. Αν θέλουμε, ραντίζουμε και με λίγο πετιμέζι ροδιού.

Στον ποτήρι μας ένα ώριμο καλοφτιαγμένο Σαββατιανό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών