Η Μαρικαίτη Παπαδοπούλου προτείνει για το γιορτινό τραπέζι μια πλούσια ψαρονεφρόπιτα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη γέμιση

Για το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Χτυπάτε το ψαρονέφρι για να μαλακώσει και το κόβετε σε ροδέλες των 2 εκ..Ύστερα θα κόψετε κάθε ροδέλα στη μέση. Σε μια κατσαρόλα, βάζετε λάδι να ζεσταθεί και σωτάρετε το κρεμμύδι. Μόλις αρχίσει να μαλακώνει, ρίχνετε το κρέας. Το ψήνετε σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να ροδίζει προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και όσο βασιλικό επιθυμείτε. Όταν το κρέας μαλακώσει και είναι σχεδόν έτοιμο, σβήνετε με ξύδι βαλσάμικο και το αποσύρετε από τη φωτιά. Το βάζετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
  2. Παράλληλα, σε μία άλλη κατσαρόλα, πιο βαθιά από αυτή του κρέατος, ρίχνετε λίγο λάδι και αφού ζεσταθεί, βάζετε τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τα καρότα· αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν σε χαμηλή. Αν χρειάζονται περισσότερο υγρά, προσθέτετε στην πορεία λάδι ή νερό. Μόλις μαλακώσουν ρίχνετε στην κατσαρόλα τις λιαστές, το καλαμπόκι, τα μανιτάρια, τις ελιές και αλατοπιπερώνετε. Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν και είναι σχεδόν έτοιμα, ρίχνετε ξύδι βαλσάμικο και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
  3. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετείτε πάνω τη ζύμη. Βάζετε στο μέσο της ζύμης και κάθετα το κρέας με τα κρεμμύδια και από πάνω, απλώνετε τα λαχανικά. Είναι πολύ σημαντικό και το κρέας και τα λαχανικά να έχουν κρυώσει αρκετά για να μην λιώνει η ζύμη. Αφού βάλετε όλα τα λαχανικά, διπλώνετε τη ζύμη σε σχήμα φακέλου, όπως στη φωτογραφία.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάτε το αυγό με ελάχιστο γάλα και με ένα πινέλο περνάτε τη ζύμη, για να ροδίσει όμορφα. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και το τρυπάτε ελαφρά κατά μήκος με ένα πιρούνι, ώστε να ψηθεί μέσα ομοιόμορφα.
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά. Προσοχή μην ανοίγετε τον φούρνο γιατί δεν θα φουσκώσει η πίτα.
  6. Συμβουλή: Επειδή είναι πολύ πιθανό να περισσέψουν αρκετά από τα λαχανικά, μπορείτε να βράσετε άγριο και καστανό ρύζι και να το αναμίξετε με τα λαχανικά. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για την ψαρονεφρόπιτα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών