Η γέμιση που προτιμά η συγγραφέας Εύα Μαθιουδάκη, που μας έδωσε αυτή τη συνταγή, για τις σφακιανές πίτες της είναι το τυρί μαλάκα, το μαλακό κρητικό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Επειδή στην Αθήνα δεν το βρίσκει εύκολα, το αντικαθιστά με μαλακή μυζήθρα.
20'
προετοιμασία
6' μαγείρεμα
Σύνολο: 26'
Υλικά
Τεμάχια: 6-8Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις πίτες σφακιανές με θυμαρίσιο μέλι σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Το ίδιο κάνουμε και με το τυρί.
- Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ζυμαράκι σε λεπτό δίσκο διαμέτρου περίπου 10 εκ.
- Βάζουμε μία μπάλα τυριού στο κέντρο και κλείνουμε γύρω γύρω με τη ζύμη, ώστε να καλύψουμε και να εγκλωβίσουμε το τυρί.
- Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε λεπτό δίσκο, προσέχοντας να μην ανοίξει το ζυμαράκι και βγει το τυρί.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε κάθε πιτάκι χωριστά για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Περιχύνουμε τις πίτες με μέλι θυμαρίσιο, όσο είναι ακόμη ζεστές, και τις στολίζουμε με λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.