30'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
55'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για 1 πίτσα διαμ. 36 - 38 εκ.Για τη βάση
Για τη σάλτσα ντομάτας
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την πίτσα με σπιτική ζύμη, βλίτα, λούντζα και αυγό, σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και να αφρίζει.
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι και αλάτι και ανακατεύουμε. Σχηματίζουμε στο αλεύρι μια λακκούβα και εκεί ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί.
- Ξαναζυμώνουμε για 1 - 2 λεπτά, ίσα να ξεφουσκώσει, και πλάθουμε σε μπάλα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε άλλα 20 λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας και με κυκλικές κινήσεις σχηματίζουμε έναν λεπτό δίσκο διαμέτρου περίπου 36 - 38 εκ. και πάχους περίπου 2 - 3 χλστ. Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, αλευρώνοντάς τον όμως τακτικά για να μην κολλήσει πάνω του η ζύμη.
- Λαδώνουμε το ταψί ή το καλύπτουμε με λαδόχαρτο και απλώνουμε πάνω τη ζύμη.
Σάλτσα
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα χόρτα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, να εξατμιστούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε τα αρωματικά, αλάτι, πιπέρι και αποσύρουμε.
Πίτσα
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα χόρτα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ξεπλένουμε με κρύο νερό και στραγγίζουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Aπλώνουμε πάνω στη ζύμη τη σάλτσα, σκορπίζουμε τα χόρτα και τη λούντζα και καλύπτουμε με το κασέρι.
- Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε για λίγο, σπάμε τα δύο αυγά, «μάτια», στο κέντρο της πίτσας, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να σφίξουν τα αυγά και να γίνει η ζύμη.
Στο ποτήρι μας ένα ροζέ Λημνιό.