Πίτσα ρόσα με μοτσαρέλα και αντσούγιες

 

10' προετοιμασία
10' ψήσιμο
10' αναμονή
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: για 4 μεγάλες πίτσες, διαμ. 38-40 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη πίτσα ρόσα με μοτσαρέλα και αντσούγιες, τοποθετούμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου. Τον προθερμαίνουμε (μαζί με το ταψί) στους 250°C.
  2. Παίρνουμε μία από τις μπάλες ζύμης, την ακουμπάμε σε μεγάλο αλευρωμένο ξύλο κοπής και την τραβάμε προσεκτικά με τα χέρια για να ανοίξει σε χοντρό φύλλο.
  3. Συνεχίζουμε να την τραβάμε προσεκτικά, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο περίπου 38-40 εκ. Αν δυσκολευόμαστε, την ανοίγουμε με τον πλάστη.
  4. Απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια της βάσης μία λεπτή στρώση πασάτα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  5. Μεταφέρουμε προσεκτικά την πίτσα στο καυτό ταψί του φούρνου, σπρώχνοντάς την ελαφρά από το ξύλο κοπής για να γλιστρήσει μέσα στο ταψί.
  6. Ψήνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Βγάζουμε τη μισοψημένη πίτσα από τον φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά σε μια σχάρα. Με αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζουμε ότι δεν θα πανιάσει η ζύμη από το ζουμί των υλικών και ότι θα προλάβει να ψηθεί καλά χωρίς να καούν τα υλικά της επικάλυψης, κάτι που δεν είναι απαραίτητο στη ναπολιτάνικη πίτσα η οποία είναι πιο λεπτή.
  7. Στο μεταξύ, με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και ψήνουμε τη δεύτερη μπάλα ζύμης.
  8. Απλώνουμε πάνω στην προψημένη βάση το 1/4 από το καθένα από τα υλικά της επικάλυψης: μοτσαρέλα, αντσούγιες, ρίγανη και λίγο αλάτι (με προσοχή, γιατί οι αντσούγιες είναι αλμυρές).
  9. Τη βάζουμε ξανά στον φούρνο και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο για ακόμα 5 λεπτά.
  10. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να ψήσουμε και τις υπόλοιπες πίτσες.
  11. Πριν το σερβίρισμα της πίτσα ρόσα με μοτσαρέλα και αντζούγιες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών