Η Ιταλίδα Κιάρα Αλιότα μας υποδέχθηκε στο σπίτι της στην Ερμούπολη της Σύρου και μας έφτιαξε -μεταξύ άλλων- μια πίτσα μπιάνκα με πατάτες και ροζμαρίνο (δεντρολίβανο). Αυτή η πίτσα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ορεκτικά στο σπίτι της, φτιάχνεται πανεύκολα, όπως λέει, και την προσφέρει στην αρχή, όταν έχει καλεσμένους, ως συ νοδευτικό του κρασιού. Για το άνοιγμα της ζύμης δεν χρησιμοποιεί καν πλάστη. Είναι πολύ ελαστική και την απλώνει με τα χέρια απευθείας μέσα στο ταψί. Δοκιμάστε τη με ανοιξιάτικες πατάτες νέας εσοδείας. Όταν είναι στην Ιταλία, εκείνη χρησιμοποιεί τα κόκκινα κρεμμύδια Cipolle di Tropea, που είναι ΠΟΠ και πολύ αρωματικά, αλλά εδώ, επειδή δεν τα βρίσκει, βάζει τα κοινά κόκκινα κρεμμύδια. Εκείνη χρησιμοποιεί σιτσιλιάνικο πεκορίνο, αλλά, αν δυσκολευτείτε να το βρείτε, θα κάνετε μια χαρά τη δουλειά σας και με το πεκορίνο ρομάνο. «Αυτή η πίτσα είναι επίσης εξαιρετική και την επόμενη μέρα», λέει η Κιάρα.

Πίτσα μπιάνκα με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλαΠίτσα μπιάνκα με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα

Πίτσα μπιάνκα με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα Πίτσα μπιάνκα με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα
Πίτσα μπιάνκα με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα

Πίτσα μπιάνκα με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα

50' προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: για 2 πίτσες διαμέτρου 26 εκ.

Ζύμη

Επικάλυψη

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την pizza bianca με πατάτες, κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα, σε ένα μεγάλο δοχείο ανακατεύουμε καλά τα δύο αλεύρια. Προσθέτουμε τη μαγιά, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη, και ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό ζυμώνοντας έντονα με τα χέρια μας.
  2. Δουλεύουμε δυνατά τη ζύμη, από κάτω προς τα πάνω, ώστε να απορροφηθεί εντελώς το νερό. Η ζύμη πρέπει να δουλεύεται μέχρι να είναι μαλακή και να μην κολλάει πολύ.
  3. Μόλις είναι έτοιμη, σκεπάζουμε το δοχείο με μεμβράνη ή με ένα καπάκι και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε μέρος χωρίς υγρασία, μακριά από ρεύματα ή στον φούρνο με αναμμένο φως. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν διπλασιαστεί ο όγκος της, μετά από περίπου 4 ώρες.

Επικάλυψη

  1. Στο μεταξύ κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες περίπου 5 χλστ., ιδανικά με το μαντολίνο, και τις αφήνουμε να μουλιάσουν στο νερό.
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τη γκοργκοντζόλα σε κύβους.
  3. Λαδώνουμε καλά τον πυθμένα και τα πλαϊνά ενός ταψιού περίπου 26 εκ.
  4. Με λαδωμένα χέρια παίρνουμε τη μισή ζύμη και την απλώνουμε απευθείας στο ταψί, πιέζοντας με τα χέρια μας. Η ζύμη πρέπει να απλωθεί ομοιόμορφα, χωρίς να δημιουργηθούν τρύπες. Αν προτιμάμε ένα πιο ρουστίκ αποτέλεσμα, οι άκρες μπορεί να είναι λίγο πιο χοντρές.
  5. Στρώνουμε από πάνω τα μισά υλικά, της επικάλυψης τοποθετώντας πρώτα τις πατάτες κυκλικά και επικαλύπτοντας ελαφρώς τη μία με την άλλη, μετά το κρεμμύδι και τέλος αραδιάζουμε εδώ κι εκεί τα κομμάτια από την γκοργκοντζόλα.
  6. Πασπαλίζουμε με πεκορίνο, 1 πρέζα χοντρό αλάτι, μαύρο πιπέρι και τέλος με το δεντρολίβανο και λίγο λάδι. Η ποσότητα του τυριού εξαρτάται από το γούστο μας, αλλά θυμηθείτε να μην το παρακάνετε με το αλάτι.
  7. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο ταψί.
  8. Βάζουμε τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα και ψήνουμε στους 200°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να δούμε την πατάτα να χρυσίζει στις άκρες και να έχει ροδίσει και η βάση.
  9. Ανάλογα με τον φούρνο, αλλάζουμε τη θέση των ταψιών (πάνω/κάτω) κάθε 15 λεπτά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και οι δύο πίτσες.
  10. Μόλις είναι έτοιμες οι πίτσες, τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για μερικά λεπτά και ύστερα σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών