Νερομπούρεκο για τους Πολίτες, Su Böregi για τους Τούρκους, είναι μία πολύ ιδιαίτερη τυρόπιτα, που παρά τη δυσκολία της, οι Πολίτες, φημισμένοι καλονοικοκυραίοι, δεν την είχαν για τις γιορτινές περιστάσεις τους, αλλά για το καθημερινό τους τραπέζι. Η ζύμη της ζυμώνεται με αυγά, όπως τα λαζάνια, ανοίγεται σε λεπτά φύλλα που βράζουν σε καυτό νερό, γεμίζεται με φέτα, μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι και λούζεται σε βούτυρο, για να ψηθεί στον φούρνο και να ροδίσει.

30' προετοιμασία
35' ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί περίπου 35 εκ

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τη γέμιση του νερομπούρεκου, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ζύμη

  1. Για τη ζύμη του νερομπούρεκου, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με το αλάτι και το νερό μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  4. Τα καλύπτουμε χαλαρά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστούν.
  5. Παράλληλα, βουτυρώνουμε το ταψί και ετοιμάζουμε τα σκεύη μας.
  6. Στην κουζίνα μας βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο που κοχλάζει.
  7. Δίπλα της βάζουμε μια κατσαρόλα με άφθονο παγωμένο νερό και κοντά της απλώνουμε μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας.
  8. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. και πάχος 3-4 χλστ. και το απλώνουμε στο ταψί, χωρίς να το βράσουμε. Επίσης είναι το μόνο φύλλο που δεν θα βουτυρώσουμε.
  9. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και στερεώνοντάς το στον πλάστη το βάζουμε στην κατσαρόλα με το καυτό νερό.
  10. Το αφήνουμε 1/2 λεπτό μέχρι να βράσει και με 2 σπάτουλες το βγάζουμε και το βάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα με το παγωμένο νερό. Το αφήνουμε για άλλο 1/2 λεπτό και το βγάζουμε.
  11. Το απλώνουμε στην καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει από τα πολλά νερά.
  12. Έπειτα το παίρνουμε προσεκτικά και το απλώνουμε πάνω στο πρώτο φύλλο, ελαφρώς τσαλακωμένο.
  13. Το ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια με λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απλώσουμε στη βάση και το τέταρτο φύλλο.
  14. Επειδή το κρύο νερό θα αρχίσει να ζεσταίνεται, ανανεώνουμε συχνά με παγωμένο νερό.
  15. Απλώνουμε τη γέμιση του νερομπούρεκου ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, που ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο.
  16. Περιχύνουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη την πίτα για 10 λεπτά, να απορροφήσει ελαφρώς το βούτυρο και τα υγρά της γέμισης.
  17. Ψήνουμε το ωερομπούρεκο χωρίς να το χαράξουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 35-40 λεπτά. Το απολαμβάνουμε χλιαρό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών