Είναι απίστευτο πόσο εύκολα μπορούμε να επιτύχουμε φαινομενικά δύσκολα σχήματα στα γλυκά μας, χρησιμοποιώντας μόνο τη φαντασία μας και έναν συμβατικό εξοπλισμό της κουζίνας. Στη σπιτική ζαχαροπλαστική δεν υπάρχουν αδιέξοδα… Αυτές οι μικρές κολοκύθες αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα: το δύσκολο σχήμα τους το πετυχαίνουμε πολύ απλά με δύο cupcakes, με το ένα απλώς… αναποδογυρισμένο πάνω στο άλλο. Το μυστικό βρίσκεται στο σχήμα της φόρμας των cupcakes. Θα επιλέξουμε φορμάκια με φαρδιές, καμπυλωτές αυλακώσεις στα τοιχώματα – είναι φορμάκια από σιλικόνη για μικρές πουτίγκες (προσοχή όμως: παρόμοια είναι και τα φορμάκια για φρουί ζελέ, αλλά αυτά δεν είναι κατάλληλα για ψήσιμο).
20'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: για 12 cupcakes - 6 κολοκύθεςΔιακόσμηση
Γλάσο ζάχαρης
Διαδικασία
Cupcakes κολοκύθας
- Για να φτιάξουμε τα cupcakes σε σχήμα κολοκύθας αρxικά αλευρώνουμε 6 φορμάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι δύο φορές.
- Κοσκινίζουμε επίσης το κορν φλάουρ μέσα στο μπολ, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Στον κάδο του μίξερ πάγκου χτυπάμε με το σύρμα το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
- Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε καλά κάθε φορά (στην αρχή το μείγμα θα μοιάζει κομμένο, αλλά στη συνέχεια, με την προσθήκη του αλευριού, θα δέσει και πάλι).
- Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
- Προσαρμόζουμε το εξάρτημα «φτερό» στο μίξερ. Ρίχνουμε σε δύο δόσεις το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό, ομοιόμορφο μείγμα.
- Το μοιράζουμε στα φορμάκια, γεμίζοντάς τα κατά τα 3/4 – το μείγμα θα φουσκώσει στο ψήσιμο και θα φτάσει λίγο πιο πάνω από το χείλος τους.
- Ψήνουμε τα κεκάκια για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τα ξεφουρνίζουμε.
- Τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Γλάσο ζάχαρης
- Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύρρευστο μείγμα που να κυλάει αργά.
- Προσθέτουμε ελάχιστη ποσότητα από την πορτοκαλί πάστα-χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύοντας, μέχρι να πετύχουμε ένα λαμπερό, έντονο πορτοκαλί χρώμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 42.