20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ψάρι παπατζίδικο με ξίδι και σαφράν, αρχικά, αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το βάζουμε σε ένα μπολ στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα, να «τραβήξει» αλάτι και να σφίξει.
  2. Βάζουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με το μισό σαφράν και 700 ml νερό.
  3. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια.
  4. Σουρώνουμε τον ιδιότυπο αυτό κρεμμυδοζωμό σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή σε ένα ευρύχωρο τηγάνι. Τα κρεμμύδια τα κρατάμε σε τάπερ στο ψυγείο για μελλοντική χρήση (π.χ. σε μια κρεμώδη σούπα).
  5. Βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, τα κλωνάρια του μαϊντανού και αλατοπίπερο.
  6. Αφήνουμε τα υγρά να πάρουν 1 - 2 καλές βράσεις.
  7. Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ξίδι και το υπόλοιπο σαφράν και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς.
  8. Βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού ένα-ένα στο ξίδι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα (έτσι, θα πάρουν νοστιμιά από το ξιδάτο μείγμα -που θα κοντράρει τη γλύκα του κρεμμυδόζουμου-, ενώ παράλληλα θα σφίξουν και θα παραμείνουν ζουμερά μετά το μαγείρεμα).
  9. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι.
  10. Μεταφέρουμε το ψάρι σε πιατέλα σερβιρίσματος και δένουμε τη σάλτσα.
  11. Σουρώνουμε τη σάλτσα πάνω από το ψάρι και σερβίρουμε, το ψάρι παπατζίδικο με ξίδι και σαφράν, με χόρτα εποχής βραστά και ρύζι.

Ρετσίνα ή μια δυνατή Ale μπίρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μαϊντανός

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών