15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 40 εκ.

Για τον χαλβά

Για το σιρόπι

Διαδικασία

Χαλβάς

  1. Για το ψαθούρι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα ποτήρι, πάνω από το ταψί, διαλύουμε τη σόδα στο κρασί (το μείγμα θα αφρίσει και ίσως χυθεί, αλλά θα πέσει μέσα στο ταψί).
  3. Το αδειάζουμε όλο στο ταψί.
  4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα καρφάκια γαρίφαλου) και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε ένα παχύ, πολύ μαλακό ζυμάρι.
  5. Αν δεν μας διευκολύνει η διαδικασία με αυτόν τον τρόπο, ζυμώνουμε όλα τα υλικά, μαζί με τη διαλυμένη σόδα, στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή σε μια λεκάνη με τα χέρια μας και στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί.
  6. Πιέζουμε το μείγμα με τις παλάμες μας να απλωθεί ομοιόμορφα στο ταψί.
  7. Με ένα μαχαιράκι το χαράσσουμε βαθιά σε μικρά καρεδάκια (ρόμβους) και μπήγουμε στο κέντρο του καθενός από 1 καρφάκι γαρίφαλο.
  8. Ψήνουμε για 1 ώρα, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ψαθούρι να κρυώσει.

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 7-10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το σιρόπι θα αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το κρύο ψαθούρι με το καυτό σιρόπι, αργά και σε δόσεις.
  3. Το αφήνουμε για όλο το βράδυ να απορροφήσει το σιρόπι και το σερβίρουμε το ψαθούρι την επόμενη ημέρα.

Μυστικά

Αν μετρήσετε τα υλικά με ποτήρι, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο ποτήρι για όλα και να χωράει 300 ml υγρό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών