30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ψητές κρέμες αλμυρής καραμέλας, χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σταματάμε το χτύπημα προς το παρόν.
  2. Σε βαριά, μέτρια κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, ανακατεύουμε 1/2 κούπα νερό με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να μισολιώσει.
  3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι η ζάχαρη να λιώσει εντελώς.
  4. Τότε δυναμώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε, για 8-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει.
  5. Αν θέλουμε, το βράζουμε λίγο περισσότερο, γιατί όσο πιο καφέ γίνεται το σιρόπι, τόσο περισσότερη γεύση θα έχει η τελική κρέμα, αλλά προσέχουμε πολύ να μην το παρακάνουμε και μας καεί.
  6. Προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος, αργά και προσεκτικά γιατί αφρίζει το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  7. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αρχικά η καραμέλα θα σκληρύνει και θα δημιουργηθούν κομμάτια εδώ κι εκεί, αλλά, όσο ζεσταίνεται και την ανακατεύουμε, αυτά θα διαλυθούν.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα κρέμας- καραμέλας με πολύ αργή ροή στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
  9. Τέλος, ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  11. Μοιράζουμε την κρέμα σε 6 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
  12. Γεμίζουμε το ταψί με ζεστό νερό μέχρι η στάθμη του να φτάσει τα 2-3 εκ. (φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου).
  13. Ψήνουμε για 30-40λεπτά, μέχρι οι κρέμες να σταθεροποιηθούν περιμετρικά στα τοιχώματα των μπολ, αλλά αν κουνήσουμε λίγο τα μπολάκια, η κρέμα να τρεμουλιάζει στο κέντρο.
  14. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο για 6 ώρες ή για όλο το βράδυ, μέχρι οι κρέμες να κρυώσουν καλά.
  15. Πριν σερβίρουμε τις ψητές κρέμες αλμυρής καραμέλας, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών