30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 10'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: για περίπου μια μέτρια «λαγάνα»Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το επίπεδο ψωμί με χόρτα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη, σε ζεστό μέρος, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα.
- Παράλληλα, σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το χοντρό αλάτι και τα ανακατεύουμε, τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας ώστε να μαραθούν. Tα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, να στραγγίξουν τα υγρά τους.
- Τα πιέζουμε να φύγουν όλα τα υγρά και τα αδειάζουμε στο μπολ με το μείγμα της μαγιάς.
- Προσθέτουμε το αλεύρι (μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο ή λιγότερο) και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε μέτρια λαγάνα, πάχους 0,5 εκ.
- Την τακτοποιούμε στο ταψί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 56.