20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 3 μέτρια καρβέλια

Διαδικασία

  1. Για το ψωμί με μπίρα και μαγιά, ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ, περίπου 150 ml από το χλιαρό νερό.
  2. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την μπίρα.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  7. Πλάθουμε τη ζύμη σε 3 μέτρια καρβέλια, τα βάζουμε στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους, και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου άλλα 30 λεπτά, να φουσκώσουν.
  8. Ψήνουμε για περίπου 55 – 60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς στην επιφάνεια.
  9. Βγάζουμε ένα καρβέλι πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών