ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριός από τη ΓαλλίαΜπριός από τη Γαλλία
15' προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα και 15' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 1 κουλούρα, διαμέτρου περίπου 20 εκ.

Διαδικασία

  1. Για το ψωμί πολύσπορο, ρίχνουμε, σε ένα μικρό μπολ, περίπου 50 ml από το χλιαρό νερό, τη μαγιά, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μέλι και το ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Προσθέτουμε όλα τα σπόρια και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  5. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και τη λαδώνουμε από όλες τις πλευρές.
  6. Την ξαναβάζουμε στο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  8. Ζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη να ξεφουσκώσει, την πλάθουμε σε μια κουλούρα, τη βάζουμε στο ταψί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου άλλα 30 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.
  9. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, γυρίζουμε την κουλούρα προσεκτικά, για να μην καούμε, από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά.
  10. Βγάζουμε την κουλούρα πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε το κάτω μέρος της με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμη. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών