15'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα και 15'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 1 κουλούρα, διαμέτρου περίπου 20 εκ.Διαδικασία
- Για το ψωμί πολύσπορο, ρίχνουμε, σε ένα μικρό μπολ, περίπου 50 ml από το χλιαρό νερό, τη μαγιά, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
- Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μέλι και το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Προσθέτουμε όλα τα σπόρια και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και τη λαδώνουμε από όλες τις πλευρές.
- Την ξαναβάζουμε στο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Ζυμώνουμε ελαφρώς τη ζύμη να ξεφουσκώσει, την πλάθουμε σε μια κουλούρα, τη βάζουμε στο ταψί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου άλλα 30 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.
- Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, γυρίζουμε την κουλούρα προσεκτικά, για να μην καούμε, από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά.
- Βγάζουμε την κουλούρα πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε το κάτω μέρος της με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμη. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.