ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠροζυμένιο ψωμί με 3 ειδών άλευραΠροζυμένιο ψωμί με 3 ειδών άλευρα
15' προετοιμασία
50' ψήσιμο
50' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'

Υλικά

Μερίδες: 2 καρβέλια

Διαδικασία

  1. Για το ψωμί σταρένιο, ολικής άλεσης, ρίχνουμε, σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν.
  2. Ρίχνουμε και τη μαγιά και αρχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά και το νερό.
  3. Ανάλογα με το βαθμό απορροφητικότητας του αλευριού, μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι λείο, ελαστικό, με τέτοια πυκνότητα που να εισχωρούν εύκολα οι γροθιές. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε με αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε να αφομοιωθεί στη ζύμη.
  5. Την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα για 30΄- 1 ώρα, να αναπαυθεί και να φουσκώσει, περίπου να διπλασιάσει τον όγκο της.
  6. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόχαρτο, το αλείφουμε ελαφρώς με λάδι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα πλάθουμε στρoγγυλά καρβελάκια ή μακρόστενες φραντζόλες.
  8. Τα βάζουμε στο λαδόχαρτο, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
  9. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς 3 - 4 παράλληλες γραμμές σε κάθε καρβέλι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
  10. Βάζουμε τη λαμαρίνα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί το ψωμί εξαιτίας του καφέ χρώματός του δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα με το ψήσιμο.
  11. Βγάζουμε ένα καρβελάκι και χτυπάμε το κάτω μέρος του με το χέρι μας. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

Μυστικά

Το αλεύρι ολικής άλεσης από σιτάρι κάνει ψωμί σκούρο, αλλά όχι μαύρο. Τα μαύρα ψωμιά που βλέπετε στο εμπόριο περιέχουν υλικά που τα σκουραίνουν, όπως το χαρούπι, η ελάσα κ.ά. Ολική άλεση σημαίνει ότι ο κόκκος του σιταριού αλέθεται ολόκληρος με τη φλούδα του. Υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία άλεσης, που αλέθει και το φλούδι (το πίτουρο) πολύ λεπτό. Προτιμήστε ένα αλεύρι αλεσμένο με αυτόν τον τρόπο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών