Δεν θέλει ζύμωμα ούτε τα επίπονα αλλεπάλληλα διπλώματα, τεντώματα και πλασίματα άλλων ψωμιών. Απλώς ανακατεύεις τη ζύμη και την αφήνεις να ξεκουραστεί 24 ώρες. Στην ουσία την ξεχνάς.

15' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
1 ημέρα και 2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 1 καρβέλι

Διαδικασία

 1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
 2. Βάζουμε 300 γρ. από το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.
 3. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
 4. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά (ίσως χρειαστεί ελάχιστο νερό ακόμα για να μην είναι πολύ σφιχτή η ζύμη, αλλά το προσθέτουμε σιγά σιγά).
 5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 24 ώρες.
 6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη διπλώνουμε απαλά δύο τρεις φορές (φέρνοντας τις άκρες προς το κέντρο), σχηματίζοντας στο τέλος ξανά μια μπάλα.
 7. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 ώρες.
 8. Αφού παρέλθει η πρώτη ώρα αναμονής, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (στον αέρα) και βάζουμε μέσα μια μέτρια μαντεμένια γάστρα (χωρίς το καπάκι) ή απλή γάστρα ή μια αντικολλητική κατσαρόλα που να μπαίνει και στον φούρνο (με αρκετό βάθος, ώστε το ψωμί να έχει χώρο να φουσκώσει).
 9. Μόλις παρέλθει και η δεύτερη ώρα αναμονής, βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, στρώνουμε προσεκτικά αντικολλητικό χαρτί στον πυθμένα του και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
 10. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε δύο τρεις χαρακιές στην επιφάνειά της, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και τοποθετούμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου.
 11. Ψήνουμε για 30 λεπτά με το καπάκι και για 15 λεπτά χωρίς αυτό.
 12. Αφού ξεφουρνίσουμε, περιμένουμε 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
 13. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών