Ένα δημοφιλές πιάτο για κολατσιό σε ταξίδια, καθώς σερβίρεται κρύο και το οξύ στο γιαούρτι δρα σαν συντηρητικό. Οι γεύσεις δεν θα είναι τόσο έντονες αν σερβίρουμε το ρύζι κατευθείαν από το ψυγείο. το καλύτερο επομένως είναι να το αφήσουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

10' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 2

Διαδικασία

  1. Πλένουµε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι µε κρύο τρεχούµενο νερό και στραγγίζουµε.
  2. Βάζουµε το ρύζι και 500 ml νερό σε µια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και το φέρνουµε γρήγορα σε βρασµό. Ανακατεύουµε, σκεπάζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά. Αφήνουµε να σταθεί για 15 λεπτά πριν το αφρατέψουµε µε ένα πιρούνι.
  3. Πλένουµε τις φακές, τις στραγγίζουµε και τις στεγνώνουµε απαλά µε απορροφητικό χαρτί. Τις βάζουµε να βράσουν σε κατσαρόλα µε άφθονο νερό για περίπου 20-30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Τις στραγγίζουµε.
  4. Για την τελική καρύκευση (tarka), ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, σε χαµηλή φωτιά, προσθέτουµε τους σπόρους µουστάρδας, σκεπάζουµε και ανακινούµε το σκεύος µέχρι να αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι. Προσθέτουµε τα φύλλα κάρι, τις πιπεριές τσίλι και τις φακές και σοτάρουµε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα. Ανακατεύοντας, προσθέτουµε τον κουρκουµά και τη σκόνη σκόρδου.
  5. Βάζουµε το γιαούρτι σε ένα µεγάλο µπολ, ρίχνουµε το µείγµα µε τις σοταρισµένες φακές στο γιαούρτι και ανακατεύουµε καλά. Αναµειγνύουµε και το ρύζι στο καρυκευµένο γιαούρτι. Αλατίζουµε, σκεπάζουµε και το βάζουµε στο ψυγείο. Σερβίρουµε κρύο, αφήνουµε όµως το φαγητό σε θερµοκρασία δωµατίου για 10 λεπτά πριν σερβίρουµε. Σερβίρεται ως συνοδευτικό σε γεύµατα και συνδυάζεται πολύ ωραία µε πιάτα κρεατικών.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών