15'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το λάδι βασιλικού
Διαδικασία
Λάδι βασιλικού
- Για να ετοιμάσουμε τη ρυζοσαλάτα με μήλο και λάδι βασιλικού σε άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα φύλλα βασιλικού και τα βράζουμε μόνο για 15 δευτερόλεπτα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε μπολ με παγωμένο νερό, ώστε και ο βρασμός να σταματήσει και να διατηρήσει ο βασιλικός το ωραίο, πράσινο χρώμα του.
- Βγάζουμε τα φύλλα και τα στεγνώνουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί.
- Τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε μαζί με το λάδι και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.
- Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 8 ώρες, καλύτερα για όλο το βράδυ.
- Σουρώνουμε το μείγμα σε ψιλό σουρωτήρι, χωρίς να το πιέσουμε έντονα.
- Το λάδι μας πρέπει να έχει βαθύ πράσινο χρώμα και έντονη γεύση και άρωμα βασιλικού.
Ρυζοσαλάτα
- Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
- Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με όσο από το λάδι βασιλικού θέλουμε (περίπου 80-90 ml) και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.