ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠένες από κόκκινες φακές, με φρέσκες αγκινάρες, ντοματίνια και βασιλικόΠένες από κόκκινες φακές, με φρέσκες αγκινάρες, ντοματίνια και βασιλικό
20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σαλάτα φακής με καρότο, σέλερι και ξανθές σταφίδες, αρχικά μουλιάζουμε τις σταφίδες στον χυμό πορτοκαλιού, ώστε να μαλακώσουν, μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
  2. Στη συνέχεια, βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, τις φακές μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι, τα σκόρδα και τις δάφνες.
  3. Τις βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν μεν, αλλά να μη λιώσουν. Θέλουμε να κρατάνε λίγο στο δόντι, καθώς τις προορίζουμε για σαλάτα.
  4. Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε (πετάμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τις δάφνες) και τις αφήνουμε απλωμένες σε ένα ταψάκι ή σε μια πιατέλα που έχουμε στρώσει με πετσέτα, μέχρι να κρυώσουν λίγο και να στεγνώσουν.
  5. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σέλερι και τα καρότα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν λίγο, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
  6. Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού, αλατίζουμε και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μισομαλακώσουν τα λαχανικά.
  7. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
  8. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε τις φακές και προσθέτουμε το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά αλλά απαλά (για να μη λιώσουν οι φακές).
  9. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τις σταφίδες (σουρωμένες), το φρέσκο κρεμμυδάκι και το μαϊντανό.
  10. Προσθέτουμε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε τη σαλάτα φακής με καρότο, σέλερι και ξανθές σταφίδες.

Μυστικά

Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη σαλάτα με 150 γρ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η σαλάτα φτάνει για να «χορτάσει» 6 άτομα. Τη σαλάτα μπορούμε να τη φτιάξουμε αρκετές ώρες προτού τη σερβίρουμε, ακόμα και από την προηγουμένη. Θα τη φυλάξουμε στο ψυγείο (είναι πολύ ωραία δροσερή), όμως σε αυτή την περίπτωση θα βάλουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών