30'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4-5 ως μεζέςΔιαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το σαλατούρι βάζουμε το σαλάχι σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
- Το στραγγίζουμε και μόλις κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε, το ξεψαχνίζουμε προσεκτικά: έχει ένα σύμπλεγμα από χόνδρους σαν χτένες που σπάνε εύκολα, γι’ αυτό χρειάζεται απαλές κινήσεις στο ξεψάχνισμα.
- Μεταφέρουμε τα ψαχνά σε μια σαλατιέρα και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον, γιατί το σαλάχι το απορροφά εύκολα, όπως ο πουρές ή η φάβα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τον χυμό και ανακατεύουμε με πιρούνι,ώστε να κομματιαστεί το ψαχνό καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Ένα παριανό Ασύρτικο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.