40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο παραλληλόγραμμο ταψί.
  2. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας, τα βουτυρώνουμε και τα διπλώνουμε στη μέση. Βάζουμε στο εσωτερικό κάθε διπλωμένου φύλλου μια μεγάλη βελόνα του πλεξίματος*.
  3. Σκορπίζουμε το καρύδι σε όλη την επιφάνεια του διπλωμένου φύλλου. Τυλίγουμε το φύλλο σε σφιχτό ρολό (διπλώνοντας στο εσωτερικό του τη βελόνα του πλεξίματος).
  4. Πιέζουμε τις άκρες κάθε ρολού προς το κέντρο (θα μας βοηθήσει η βελόνα του πλεξίματος), ώστε να σουρώσει το φύλλο.
  5. Αυτό το κάνουμε για να αποκτήσει το σαραγλί τη χαρακτηριστική κυματιστή μορφή του.
  6. Τραβάμε τη βελόνα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, χωρίς να παραλείπουμε το σχολαστικό βουτύρωμα.
  7. Αραδιάζουμε τα σαραγλί στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να το γεμίσουμε.
  8. Ψήνουμε τα σαραγλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C για περίπου 1 ώρα.
  9. Ξεφουρνίζουμε και ρίχνουμε στο σαραγλί το σιρόπι όσο είναι και τα δύο ζεστά. Γι’ αυτόν το λόγο, το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του γλυκού.
  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για 3 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει.

Μυστικά

Αν μας φαίνεται μπελαλίδικη η διαδικασία με τη βελόνα πλεξίματος, την παραλείπουμε, φτιάχνοντας απλώς φλογέρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 60.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών