Τη μαγειρέψαμε με τον Βαγγέλη Παύλου στο «Στέκι της παρέας».

50' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά για περίπου 2 - 3 λεπτά, να μαραθούν. 
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και τον κιμά και τσιγαρίζουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
  3. Προσθέτουμε αλάτι (με μέτρο, αν το λάχανο είναι αρμιά), τα πιπέρια και τη ρίγανη.
  4. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
  5. Απλώνουμε τα φύλλα του λάχανου σε πάγκο εργασίας και αφαιρούμε τα κοτσάνια που είναι σκληρά.
  6. Σε κάθε φύλλο βάζουμε από 1 κουτ. της σούπας γέμιση και τυλίγουμε, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα. Προσέχουμε να μη σφίξουμε πολύ το ρολάκι, γιατί το ρύζι θα διογκωθεί στο μαγείρεμα και μπορεί να σκίσει το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  7. Στρώνουμε μια πλατιά κατσαρόλα με μερικά φύλλα λάχανο και βάζουμε τους σαρμάδες κυκλικά και κοντά τον έναν με τον άλλο.
  8. Περιχύνουμε τους σαρμάδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 2 νεροπότηρα ζεστό νερό και τους καλύπτουμε με ένα βαρύ πιάτο -γυρισμένο ανάποδα-, για να τους συγκρατεί στη θέση τους ώστε να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.
  9. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιουν οι σαρμάδες τα υγρά και να μαλακώσουν.

Μυστικά

  1. Μπορούμε, αν θέλουμε, στον πάτο της κατσαρόλας να βάλουμε χοιρινά κόκαλα για περισσότερη νοστιμιά.
  2. Αν βάλουμε λάχανο αρμιά, προσέχουμε πολύ το αλάτι, γιατί τα λάχανα θα είναι ήδη αλμυρά.

Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Συνταγές με Λάχανο

Συνταγές με Ρύζι

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών