
20'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαβόρο πορτοκαλένιο, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού μαζί με το σουμάκι μέχρι να συμπυκνωθούν στη μισή ποσότητα.
- Ξεπικρίζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού σε νερό που βράζει, για 3-4 λεπτά, και το σουρώνουμε.
- Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι.
- Τα τηγανίζουμε καλά αλευρωμένα σε αρκετό λάδι.
- Τα τοποθετούμε σε πήλινο ή σε άλλο σκεύος με κάποιο βάθος.
- Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει και ξαναβάζουμε το τηγάνι στην φωτιά με τα αρωματικά (δενδρολίβανο, δάφνη), το ξύσμα και τη σταφίδα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο.
- Σβήνουμε με τους συμπυκνωμένους χυμούς.
- Αφήνουμε να πάρει η σάλτσα 2 βράσεις.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τα ψάρια.
- Το έδεσμα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 24 ώρες, αλλά δεν χρειάζεται να το βάλετε στο ψυγείο.
Μυστικά
Σουμάκι ή ρους λέγεται η αποξηραμένη σάρκα ενός αγριοκέρασου. Χρησιμοποιήθηκε για αντικατάσταση ή ενίσχυση του ξιδιού από τα αρχαία χρόνια. Θα το βρείτε στα μαγαζιά με μπαχαρικά.
Ένα ροζέ από Μοσχοφίλερο για τα ιδιαίτερα ψαράκια με τη δυνατή σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 9.