ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣχορτοκαλίτσουνα μοσχομύριστα, πίταΧορτοκαλίτσουνα μοσχομύριστα από την Κρήτη
1 ώρα και 30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί 38 - 40 εκ

Για το φύλλο* για ταψί 38-40 εκ

 Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τη σεφουκλωτή, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα χόρτα και τα μυρωδικά (άνηθο και μαϊντανό) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 - 3 λεπτά, να μαραθούν ελαφρώς (δεν πειράζει που θα μείνουν υγρά).
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε και τις σταφίδες, αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση να κρυώσει.

Φύλλο

  1. Πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για 1 ώρα ή ιδανικά όλη τη νύχτα. Την επομένη, τη βγάζουμε να μαλακώσει λίγο και τη χωρίζουμε στα δύο. Το ένα μέρος το φυλάσσουμε τυλιγμένο στο ψυγείο (βλ. tips).
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να προκύψει μια σχετικά κολλώδης ζύμη. Ρίχνουμε σταδιακά και το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τις γροθιές για περίπου 10 λεπτά, έως ότου προκύψει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι επιπλέον.
  3. Χωρίζουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη, που ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη μέχρι να σχηματιστούν δύο μεγάλα φύλλα με πάχος περίπου 4 - 5 χλστ. και με διάμετρο μεγαλύτερη από το ταψί (περίπου 44 εκ).

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Λαδώνουμε το ταψί και με τη βοήθεια του πλάστη στρώνουμε το φύλλο στον πάτο και στα τοιχώματα. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και κόβουμε το φύλλο αν εξέχει πολύ.
  3. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα γύρω-γύρω. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια. Βρέχουμε την επιφάνεια με νερό, για να γίνει τραγανό το φύλλο. Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
  4. Σερβίρουμε τη σεφουκλωτή σκέτη ή με μέλι, αν θέλουμε.

Μυστικά

Η δόση φτάνει για δύο πίτες. Το μισό ζυμάρι που θα περισσέψει το φυλάσσουμε τυλιγμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες (θα πρέπει να το ξεπαγώσουμε).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 98.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Διάφορα χόρτα εποχής

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Σέσκουλα

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών