20'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε σεκέρ παρέ, σιροπιαστά σιμιγδαλένια μπισκότα, ξεκινάμε με το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 440 γρ. από τη ζάχαρη και 625 γρ. νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σεκέρ παρέ
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
- Ρίχνουμε εκεί το λιωμένο βούτυρο, το αυγό, την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν σε ένα ομοιογενές μείγμα, για 2-3 λεπτά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή, νοτισμένη πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη για 2-3 λεπτά και τη χωρίζουμε σε είκοσι ίσα μέρη. Τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
- Αλείφουμε με το λάδι ένα μεγάλο ταψί, αραδιάζουμε εκεί τις μπαλίτσες ζύμης και τις πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας για να πλατύνουν λίγο.
- Μπήγουμε από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο στο κέντρο κάθε ζύμης και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε αμέσως τα καυτά σεκέρ παρέ με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι μέσα στο ταψί για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.