ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣπικάντικο λάχανο με κουρκουμάΛάχανο πικάντικο με κουρκουμά / Αλ’τσέα (Alchea)Σε περίοπτη θέση στο μικροσκοπικό της κουζινάκι στο σπίτι της στην πλατεία Αμερικής, η Senait Neftalem από την Ερυθραία και την Αιθιοπία έχει τοποθετημένο ένα βαζάκι με μια ανοιχτόχρωμη σομόν σκόνη που μοσχοβολάει μπαχάρια. Είναι το shero της, ένα αλεύρι από κοκκινωπά ρεβίθια που εμείς στην Ελλάδα δεν τα γνωρίζουμε, τα βρίσκουμε όμως ξερά στα μαγαζιά με ασιατικά και αφρικανικά τρόφιμα. Το έχει φέρει από την πατρίδα της την Ερυθραία, αλλά, όταν τη ρωτάω αν μπορούμε να βρούμε το μείγμα εδώ στην Ελλάδα, κουνά απογοητευμένη το κεφάλι. Χίλιες δυο συνταγές φτιάχνουν στα μέρη της με αυτό το αλεύρι, το οποίο εμείς μπορούμε κάλλιστα να αντικαταστήσουμε με απλό ρεβιθάλευρο. Από κει και πέρα, το εμπλουτίζουμε κατά τα γούστα μας με συνδυασμούς μπαχαρικών της αρεσκείας μας, όπως και η Senait. Ένα ωραίο και ενδιαφέρον μείγμα είναι: σε 500 γρ. ρεβιθάλευρο ρίχνουμε από 1 κουτ. σούπας από τα ακόλουθα μπαχαρικά: πάπρικα καπνιστή, πάπρικα καυτερή (ή όσο περισσότερο ή λιγότερο θέλουμε), ξερό κόλιανδρο, τριμμένο μοσχοκάρυδο και λευκό πιπέρι. To shero εδώ «δένει» σάλτσα ντομάτας και μεταμορφώνεται σε μια ωραία, πικάντικη ντοματένια βελουτέ, την οποία η Senait μάς σέρβιρε πάνω σε ένα μεγάλο φύλλο injera, αλλά μπορούμε να τη σερβίρουμε απλά και ως σούπα, σε ένα μπολάκι, για το άνοιγμα ενός γεύματος. Τρώγεται και ζεστή, και κρύα.

10' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για την πικάντικη ντοματόσουπα βελουτέ με ρεβιθάλευρο και μπαχαρικά, σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Παράλληλα, πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τις ντομάτες με τα σκόρδα και το τζίντζερ.
  3. Προσθέτουμε τον πολτό στα κρεμμύδια και αλάτι, δυναμώνουμε καλά τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.
  4. Ρίχνουμε 750-800 ml νερό και, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση.
  5. Μετριάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αρωματισμένο ρεβιθάλευρο σταδιακά, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.
  6. Χαμηλώνουμε η φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά
  7. Ρίχνουμε και τις πιπερίτσες τσίλι, διορθώνουμε το αλάτι (αν χρειάζεται) και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, πάντα με τακτικό ανακάτεμα, μέχρι η σούπα να δέσει ωραία και να «ψηθεί» το αλεύρι.

Ένα σφηνάκι τσίπουρο από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 193.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών