Σε περίοπτη θέση στο μικροσκοπικό της κουζινάκι στο σπίτι της στην πλατεία Αμερικής, η Senait Neftalem από την Ερυθραία και την Αιθιοπία έχει τοποθετημένο ένα βαζάκι με μια ανοιχτόχρωμη σομόν σκόνη που μοσχοβολάει μπαχάρια. Είναι το shero της, ένα αλεύρι από κοκκινωπά ρεβίθια που εμείς στην Ελλάδα δεν τα γνωρίζουμε, τα βρίσκουμε όμως ξερά στα μαγαζιά με ασιατικά και αφρικανικά τρόφιμα. Το έχει φέρει από την πατρίδα της την Ερυθραία, αλλά, όταν τη ρωτάω αν μπορούμε να βρούμε το μείγμα εδώ στην Ελλάδα, κουνά απογοητευμένη το κεφάλι. Χίλιες δυο συνταγές φτιάχνουν στα μέρη της με αυτό το αλεύρι, το οποίο εμείς μπορούμε κάλλιστα να αντικαταστήσουμε με απλό ρεβιθάλευρο. Από κει και πέρα, το εμπλουτίζουμε κατά τα γούστα μας με συνδυασμούς μπαχαρικών της αρεσκείας μας, όπως και η Senait. Ένα ωραίο και ενδιαφέρον μείγμα είναι: σε 500 γρ. ρεβιθάλευρο ρίχνουμε από 1 κουτ. σούπας από τα ακόλουθα μπαχαρικά: πάπρικα καπνιστή, πάπρικα καυτερή (ή όσο περισσότερο ή λιγότερο θέλουμε), ξερό κόλιανδρο, τριμμένο μοσχοκάρυδο και λευκό πιπέρι. To shero εδώ «δένει» σάλτσα ντομάτας και μεταμορφώνεται σε μια ωραία, πικάντικη ντοματένια βελουτέ, την οποία η Senait μάς σέρβιρε πάνω σε ένα μεγάλο φύλλο injera, αλλά μπορούμε να τη σερβίρουμε απλά και ως σούπα, σε ένα μπολάκι, για το άνοιγμα ενός γεύματος. Τρώγεται και ζεστή, και κρύα.
