ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣKαλιτσούνιαΚαλιτσούνια ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣφακιανές πίτεςΣφακιανές πίτες

 

Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα

Σε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί το αλάτι και το λάδι.

Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα

Προσθέτουμε το νερό με σταθερή ροή και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ενσωματωθεί όλο το νερό στη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη, σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε και με τα δύο χέρια για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα δάχτυλά μας.

Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένη με πετσέτα για να «ξεκουραστεί», από 30 ́ έως 1 ώρα. Μετά ξαναζυμώνουμε για 1 – 2 λεπτά και πλάθουμε σε μπαστούνι. Κόβουμε σε ίσα κομμάτια (η συγκεκριμένη μας έδωσε περίπου 14).

Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με τα δάχτυλα ή με έναν πλάστη τη ζύμη σε δίσκους με διάμετρο περίπου 8 – 10 εκ. (σαν πιατάκι του καφέ). Τοποθετούμε τα ανοιγμένα ζυμαράκια ανάμεσα σε καθαρές πετσέτες, για να μη στεγνώσουν, μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια.

Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μυζήθρα, την κόβουμε με το χέρι μας και την πλάθουμε σε μπαλάκια με διάμετρο 4 – 5 εκ. το καθένα. Υπολογίζουμε και φτιάχνουμε τόσα τυρομπαλάκια όσα είναι τα φύλλα που έχουμε ανοίξει. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και το βάζουμε πάνω στο φύλλο της ζύμης, στο κέντρο. Με τα δάχτυλα σηκώνουμε το ζυμάρι έτσι ώστε να αγκαλιάσει το τυρί και σιγά-σιγά τεντώνουμε τη ζύμη, προσπαθώντας να κλείσουμε τη μυζήθρα μέσα στο πουγκί. Το σημαντικό είναι να ενωθεί καλά η ζύμη στην κορυφή, να εγκλωβιστεί το τυρί και να μη σκιστεί η πίτα, για να μη χαθεί το τυρί κατά το ψήσιμο.

Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα

Πιέζουμε το γεμιστό μπαλάκι με τα δάχτυλά μας να απλώσει λίγο. Με τον πλάστη (χωρίς μεγάλη πίεση) ή με τα δάχτυλα ανοίγουμε την πίτα (σε αλευρωμένο πάγκο) σε δίσκο περίπου 15 εκ. ή τόσο όσο να μη σκιστεί. Βάζουμε κάθε πίτα μέσα σε διπλωμένη πετσέτα έως ότου ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, για να μην ξεραθεί.

Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα Σφακιανές πίτες βήμα-βήμα

Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε 2 – 3 σταγόνες ελαιόλαδο. Ιδανικά, το αλείφουμε με ένα πινέλο για να γυαλίσει όλη η επιφάνεια. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε την πίτα και την αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1½ λεπτό, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Τη γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 1 λεπτό. Σε περίπτωση που αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε, για να μη σκάσει και φύγει το τυρί, και μετριάζουμε λίγο την ένταση. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε στο τηγάνι λίγες σταγόνες λάδι επιπλέον για τις υπόλοιπες και να παίξουμε με την ένταση της φωτιάς, για να μην καούν οι πίτες.

Μόλις ψηθεί και από τις δύο πλευρές, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε πιάτο. Μπορούμε να τη νοστιμίσουμε με μέλι ή ζάχαρη.

 

1 ώρα προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 12

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί το αλάτι και το λάδι.
  2. Προσθέτουμε το νερό με σταθερή ροή και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ενσωματωθεί όλο το νερό στη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη, σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε και με τα δύο χέρια για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα δάχτυλά μας.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένη με πετσέτα για να «ξεκουραστεί», από 30 ́ έως 1 ώρα.
  4. Μετά ξαναζυμώνουμε για 1 - 2 λεπτά και πλάθουμε σε μπαστούνι.
  5. Κόβουμε σε ίσα κομμάτια (η συγκεκριμένη μας έδωσε περίπου 14).
  6. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με τα δάχτυλα ή με έναν πλάστη τη ζύμη σε δίσκους με διάμετρο περίπου 8 - 10 εκ. (σαν πιατάκι του καφέ).
  7. Τοποθετούμε τα ανοιγμένα ζυμαράκια ανάμεσα σε καθαρές πετσέτες, για να μη στεγνώσουν, μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια.
  8. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μυζήθρα, την κόβουμε με το χέρι μας και την πλάθουμε σε μπαλάκια με διάμετρο 4 - 5 εκ. το καθένα. Υπολογίζουμε και φτιάχνουμε τόσα τυρομπαλάκια όσα είναι τα φύλλα που έχουμε ανοίξει.
  9. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και το βάζουμε πάνω στο φύλλο της ζύμης, στο κέντρο. Με τα δάχτυλα σηκώνουμε το ζυμάρι έτσι ώστε να αγκαλιάσει το τυρί και σιγά-σιγά τεντώνουμε τη ζύμη, προσπαθώντας να κλείσουμε τη μυζήθρα μέσα στο πουγκί. Το σημαντικό είναι να ενωθεί καλά η ζύμη στην κορυφή, να εγκλωβιστεί το τυρί και να μη σκιστεί η πίτα, για να μη χαθεί το τυρί κατά το ψήσιμο.
  10. Πιέζουμε το γεμιστό μπαλάκι με τα δάχτυλά μας να απλώσει λίγο. Με τον πλάστη (χωρίς μεγάλη πίεση) ή με τα δάχτυλα ανοίγουμε την πίτα (σε αλευρωμένο πάγκο) σε δίσκο περίπου 15 εκ. ή τόσο όσο να μη σκιστεί.
  11. Βάζουμε κάθε πίτα μέσα σε διπλωμένη πετσέτα έως ότου ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, για να μην ξεραθεί.
  12. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε 2 - 3 σταγόνες ελαιόλαδο. Ιδανικά, το αλείφουμε με ένα πινέλο για να γυαλίσει όλη η επιφάνεια.
  13. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε την πίτα και την αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 11⁄2 λεπτό, μέχρι να ροδίσει το φύλλο . Τη γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 1 λεπτό. Σε περίπτωση που αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε, για να μη σκάσει και φύγει το τυρί, και μετριάζουμε λίγο την ένταση.
  14. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε στο τηγάνι λίγες σταγόνες λάδι επιπλέον για τις υπόλοιπες και να παίξουμε με την ένταση της φωτιάς, για να μην καούν οι πίτες.
  15. Μόλις ψηθεί και από τις δύο πλευρές, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε πιάτο. Μπορούμε να τη νοστιμίσουμε με μέλι ή ζάχαρη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών