30' προετοιμασία
35' ψήσιμο
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 22 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το σφουγγάτο με γραβιέρα, πρώτα βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τα κρεμμύδια, ρίχνουμε λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και να γλυκάνουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  5. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 22-24 εκ., το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το τινάζουμε να φύγει η περίσσεια (διαφορετικά, δεν θα κάνει κρούστα από κάτω και θα μείνει άσπρο και μαλακό το σφουγγάτο).
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια (αφού τα έχουμε στύψει με τα χέρια μας) και προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και την πάπρικα.
  7. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το μυρωδικό που επιλέξαμε και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε πάλι.
  8. Σε ένα μπολ (κατά προτίμηση στον κάδο του μίξερ) χτυπάμε τα αυγά καλά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, και τα ρίχνουμε αμέσως στο μείγμα των κολοκυθιών, ανακατεύοντας απαλά, για να μην «κάτσει» το μείγμα.
  9. Τέλος, ρίχνουμε την ξινομυζήθρα (ή τη φέτα) και ανακατεύουμε και πάλι, απαλά. Το μείγμα δεν πρέπει να ομογενοποιηθεί και να μοιάζει με λάσπη.
  10. Το αδειάζουμε στο ταψί, το ισιώνουμε με μια σπάτουλα για να έχει παντού το ίδιο πάχος και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι (αν το χρησιμοποιήσουμε).
  11. Ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι να πήξουν τα αυγά και η επιφάνεια να ροδίσει.
  12. Αφήνουμε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη για 15 λεπτά πριν ξεφουρνίσουμε το σφουγγάτο, ώστε να «σταθεί» λίγο.
  13. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με γιαούρτι και ντοματοσαλάτα. Το σφουγγάτο τρώγεται κρύο και, αν θέλουμε, αλείφουμε κάθε κομμάτι με γιαούρτι και πασπαλίζουμε με πάπρικα.

Μια υπέροχη σαντορινιά μπίρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών