ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατατάτο ΑμοργούΠατατάτο Αμοργού
30' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμ. 30 εκ., 6-8 μερίδες

Διαδικασία

  1. Για το σφουγγάτο, ξεκινάμε βάζοντας τα κολοκύθια με λίγο αλάτι σε ένα σουρωτήρι, τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και τα αφήνουμε στη άκρη για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια μαζί με λίγο αλάτι για 5-6 λεπτά, μέχρι να γλυκάνουν λίγο και να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε καλά το ταψί μας. Το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  4. Στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια να φύγουν τα υγρά τους και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
  5. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια μαζί με το λάδι τους, αλατοπίπερο, την πάπρικα, τον μάραθο και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Σε μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Τα αδειάζουμε στο μπολ με τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν.
  7. Αδειάζουμε στο ταψί, το στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια σε όλη την επιφάνεια.
  8. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να σφίξει.
  9. Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη και αφήνουμε το ταψί με το σφουγγάτο μέσα στον φούρνο για άλλα 15 λεπτά.
  10. Ξεφουρνίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μυστικά

Το συνοδεύουμε με δροσερό γιαούρτι της αρεσκείας μας και μια απλή ντοματοσαλάτα με λίγο δυόσμο και ελιές ή καπνιστά ψαράκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT