40' προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: Για μακρόστενη φόρμα η στρογγυλή διαμέτρου 26 εκ.

Διαδικασία

  1. Για τον σιμιγδαλένιο χαλβά λαδιού με καρύδια, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που τα υλικά θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι κατά μέρος.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  4. Πριν κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, την καρυδόψιχα και τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να αρχίσει να παίρνει χρώμα και να σκορπίσει ένα ωραίο άρωμα
  5. Σουρώνουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε σταδιακά στην κατσαρόλα, προσεκτικά γιατί θα πιτσιλίσει έντονα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα.
  6. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί εντελώς και το σιμιγδάλι να φουσκώσει και να αφρατέψει.
  7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει λίγο, μέσα στο σκεύος.
  8. Τον αδειάζουμε σε φόρμα για πιλάφι ή για ζελέ ή για κέικ, ή σε ένα απλό στρογγυλό ταψάκι, όλα με διάμετρο 26 εκ., ή σε μια μακρόστενη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, πιέζοντας απαλά τον χαλβά στη φόρμα.
  9. Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  10. Ξεφορμάρουμε τον χαλβά σε μεγάλη πιατέλα και σερβίρουμε σε κομμάτια, πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα. Αν θέλουμε, τον στολίζουμε με μερικά καρύδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών