Με βούτυρο και φρέσκο γάλα φτιάχνεται ο χαλβάς που συνήθιζαν στην Ανατολή και εδώ στην Ελλάδα έγινε πιο γνωστή η νηστίσιμη εκδοχή του με λάδι και νερό. Οι Τούρκοι τον φτιάχνουν σχεδόν πάντα με βούτυρο, ενώ στην Περσία μπορεί να προσθέσουν ροδόνερο ή ακόμα και σαφράν. Εδώ, με ζαχαρούχο γάλα για έξτρα πλούσια γεύση.

15' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για μέτρια φόρμα του κέικ

Διαδικασία

  1. Για τον σιμιγδαλένιο χαλβά με γάλα, βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα, το νερό, την κανέλα και τα γαρίφαλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά.
  2. Διατηρούμε το μείγμα ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  3. Σε άλλη, μεγαλούτσικη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  4. Όταν λιώσει τελείως και κάψει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια και την κόντιτα.
  5. Με γερή ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται και να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα (πολύ προσεκτικά, γιατί θα αφρίσει και θα πιτσιλίσει) και ανακατεύουμε.
  7. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  8. Βρέχουμε με νερό μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, ή ένα ταψάκι διαμέτρου 28-30 εκ., και αδειάζουμε εκεί τον χαλβά, πιέζοντας καλά με σπάτουλα ή κουτάλι. Εναλλακτικά, τον μοιράζουμε σε 6 ατομικά φορμάκια για τάρτα.
  9. Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει εντελώς και τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
  10. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τον σιμιγδαλένιο χαλβά με κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης και διακοσμούμε με ολόκληρη ψίχα τους.

Συνταγές με Αμύγδαλα

Συνταγές με Γάλα

Συνταγές με Κουκουνάρι

Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών