ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΙδιαίτερη κομπόστα μήλουΙδιαίτερη κομπόστα μήλου
20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' βράσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: Για περίπου 1.500 ml

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σιρόπι μήλου, αρχικά, πλένουμε σχολαστικά τα μήλα και αφαιρούμε με το μαχαίρι τον ομφαλό που είναι στο κάτω μέρος τους (όχι εκεί που είναι το κοτσανάκι).
  2. Στη συνέχεια κόβουμε τα μήλα φέτες, όπως είναι με τα φλούδια και τα κουκούτσια, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  3. Ρίχνουμε τόσο νερό που να φτάνει δύο δάχτυλα πάνω από τα μήλα και τα βράζουμε σκεπασμένα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί πάνω από 1 ώρα.
  4. Στρώνουμε στο σουρωτήρι ένα τουλπάνι και τα σουρώνουμε.
  5. Για το σιρόπι θα πάρουμε μόνο το υγρό (όχι τον πολτό) από τα μήλα, γι’ αυτό δεν τα ζουλάμε.
  6. Μετράμε το υγρό με φλιτζάνι και το βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα. Για κάθε 2 φλιτζάνια υγρό προσθέτουμε 1 1⁄2 φλιτζάνι ζάχαρη.
  7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το σαφράν και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι, δηλαδή όταν στάζουμε μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρα, παραμένει στη θέση της.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και, όταν το σιρόπι κρυώσει εντελώς, μετά από περίπου 1 ώρα, το κλείνουμε σε μπουκάλι με φαρδύ στόμιο ή σε βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο.
  9. Αν σκοπεύουμε να το φυλάξουμε εκτός ψυγείου, γεμίζουμε μπουκάλια ή βάζα αμέσως μόλις αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποστείρωση και τη σωστή κονσερβοποίηση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών