
40'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 12Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σιροπιαστή ροδακινόπιτα, ανακατεύουμε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα.
- Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, το κονιάκ με τη διαλυμένη σόδα και το γιαούρτι.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε τον κάδο του μίξερ σε ένα μπολ, τον πλένουμε και τον στεγνώνουμε καλά, όπως και το σύρμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ.
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή κουτάλα.
- Αδειάζουμε το νέο μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί.
- Πλένουμε, καθαρίζουμε τα ροδάκινα ή τα νεκταρίνια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες, τις οποίες τοποθετούμε πάνω στο μείγμα του ταψιού.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά. Για να δούμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα το γλυκό κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου 2 ώρες και ετοιμάζουμε το σιρόπι: ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Όταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε τη σιροπιαστή ροδακινόπιτα για περίπου 1 ώρα να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 14.