Αμυγδαλόπαστα:

Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη (αμυγδαλόπαστα). Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Γέμιση:

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ πολύ καλά τα ξερά φρούτα, τη μαρμελάδα, την καρυδόψιχα, το ξύσμα και την κανέλα.

Σκαλτσούνια:

Ανοίγουμε την αμυγδαλόπαστα σε λεπτό φύλλο πάχους 3 – 4 χιλ. Κόβουμε με μεγάλα κουπ πατ ή, αν δεν έχουμε, χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι από φλιτζάνι του τσαγιού, δίσκους διαμέτρου περίπου 8 – 9 εκ.

Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τον διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους. Πασπαλίζουμε τα σκαλτσούνια με άχνη ζάχαρη.

20' προετοιμασία
20' παρασκευή
Σύνολο: 40'

Υλικά

Βάρος: Για 1 κιλό

Για την αμυγδαλόπαστα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Αμυγδαλόπαστα

  1. Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη (αμυγδαλόπαστα).
  2. Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ πολύ καλά τα ξερά φρούτα, τη μαρμελάδα, την καρυδόψιχα, το ξύσμα και την κανέλα.

Σκαλτσούνια

  1. Ανοίγουμε την αμυγδαλόπαστα σε λεπτό φύλλο πάχους 3 - 4 χιλ.
  2. Κόβουμε με μεγάλα κουπ πατ ή, αν δεν έχουμε, χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι από φλιτζάνι του τσαγιού, δίσκους διαμέτρου περίπου 8 - 9 εκ.
  3. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τον διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.
  4. Πασπαλίζουμε τα σκαλτσούνια με άχνη ζάχαρη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 35.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών