Τα ελληνικά ζυμαρικά (χυλοπίτες, φλομάρια, κριθαράκι) αποθεώνονται το καλοκαίρι, μαγειρεμένα μέσα σε σάλτσες φρέσκιας ντομάτας.

10' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
5' αναμονή
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σκέτο γιουβέτσι µε ντοµάτα, φέτα και βασιλικό, αρχικά, προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Σε µια κατσαρόλα, µε βαρύ πάτο, ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά το µισό ελαιόλαδο και γλυκαίνουµε το κρεµµύδι για 7 - 8 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει και να γίνει διάφανο.
  3. Ρίχνουµε το σκόρδο, το φέρνουµε 1 - 2 βόλτες.
  4. Προσθέτουµε τη ντοµάτα και τη ζάχαρη.
  5. Ανεβάζουµε την ένταση της φωτιάς και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά.
  6. Ρίχνουµε το κριθαράκι και αλατοπίπερο, ανακατεύουµε καλά.
  7. Μεταφέρουµε το µείγµα σε µια γάστρα (όχι πολύ µεγάλη) ή σε ένα πυρίµαχο ή πήλινο σκεύος.
  8. Προσθέτουµε τον πελτέ διαλυµένο σε 700 ml καυτό νερό, το θυµάρι, το βασιλικό ή το δυόσµο.
  9. Σκεπάζουµε µε το καπάκι ή µε αλουµινόχαρτο πολύ καλά και φουρνίζουµε για 15 λεπτά.
  10. Ανοίγουµε το καπάκι ή αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο και προσθέτουµε στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι και τη φέτα. Ανακατεύουµε και ψήνουµε για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι να πιει το κριθαράκι τα υγρά. Αν τα υγρά έχουν σωθεί νωρίτερα, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
  11. Αφήνουµε το φαγητό σε µισάνοιχτο φούρνο για 5 λεπτά. και σερβίρουµε, αφού αφαιρέσουµε τα κλωνάρια θυµαριού.
  12. Αφαιρούμε τα κλωνάρια θυμαριού.
  13. Σερβίρουμε, το σκέτο γιουβέτσι µε ντοµάτα, φέτα, βασιλικό και συνοδεύουµε µε πράσινη σαλάτα και κρίθινα παξιµάδια.

Μυστικά

Μπορούµε να φτιάξουµε το γιουβέτσι και µε άλλα µικρόσχηµα ζυµαρικά ή χυλοπίτες, προσθαφαιρώντας υγρά και ρυθµίζοντας το χρόνο ψησίµατος, ανάλογα µε το πόσο θέλει κάθε ζυµαρικό για να γίνει.

Ένα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο.

Άρθρα και Συνταγές με Κριθαράκι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών