ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπιφτέκια ανατολίτικα γεμιστά με λαχανοσαλάταΜπιφτέκια ανατολίτικα γεμιστά με λαχανοσαλάτα

Μακρόστενα σαν σουτζουκάκια είναι τα σμυρναίικα μπιφτέκια. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν χρησιμοποιείται κιμάς, αλλά πολύ ψιλοκομμένο κρέας, γιατί έτσι τα μπιφτέκια γίνονται πιο μαστιχωτά, αλλά και πιο ζουμερά, δεν χάνουν τα υγρά τους. Εμείς μπορούμε να ζητήσουμε από τον χασάπη μας να περάσει το κρέας από τον πιο χοντρό μύλο. Η σμυρναίικη κουζίνα δεν αγαπά τα στεγνά φαγητά κι έτσι προσθέτουν συχνά υλικά που προσδίδουν νόστιμους χυμούς και έξτρα νοστιμιά, όπως ντομάτες, πιπεπιές, μελιτζάνες, πατάτες, κρεμμύδια, βούτυρο, ανάλογα με τα γούστα.

20' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα μπιφτέκια

Για το ταψί

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα μπιφτέκια σαν σουτζουκάκια με πατάτες και πιπεριές ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ τον κιμά και προσθέ- τουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια. Ζυμώνουμε πολύ καλά και πλάθουμε μπιφτέκια μακρόστενα (σαν σουτζουκάκια).
  2. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε ελαφρώς τις πατάτες για μερικά λεπτά, ίσα να ροδίσουν. Αποσύρουμε και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Στο ίδιο τηγάνι τηγανίζουμε ελαφρώς και τα μπιφτέκια και από τις δύο πλευρές και αποσύρουμε. Ρίχνουμε στο τηγάνι την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ με μισό ποτήρι νερό και αλατοπίπερο και βράζουμε για 10 λεπτά.
  4. Σε ένα ταψί βάζουμε εναλλάξ 1 μπιφτέκι και 1 πατάτα κυκλικά. Προσθέτουμε από πάνω τις πιπεριές, περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και από πάνω απλώνουμε τις ροδέλες ντομάτας.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 30 λεπτά.

Οι πιπεριές αγαπούν το Cabernet Sauvignon και τα μπιφτέκια δεν θα το αρνηθούν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών