Ένα μαγικό γλυκό με δύο στρώσεις: κέικ σοκολάτας και κρέμα καραμέλας. Γιατί είναι μαγικό; Επειδή οι στρώσεις αναποδογυρίζουν μέσα στη φόρμα κατά το ψήσιμο!
Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα μια στρογγυλή φόρμα του κέικ (με την τρύπα). Αδειάζουμε ομοιόμορφα στον πάτο το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και την κανέλα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού, εναλλάξ με το ξινόγαλα, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα πάνω από την καραμέλα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και το αφήνουμε στην άκρη και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Για την κρέμα καραμέλας, σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα δύο γάλατα με το τυρί κρέμα, τα αυγά και τη βανίλια.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τη ζύμη και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια βάζουμε τη φόρμα σε ένα ταψί και ρίχνουμε στο ταψί ζεστό νερό (περίπου να φτάσει τα 2 εκ. σε ύψος) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Ελέγχουμε αν έγινε, τρυπώντας το κέντρο της φλαν με ένα καλαμάκι. Αν βγει στεγνό, είναι έτοιμη, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε τη φόρμα από το ταψί με το νερό και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε, τη σοκολατένια φλαν με καραμέλα, προσεκτικά σε πιατέλα και σερβίρουμε.
40'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 10-12
Για την κρέμα καραμέλας
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σοκολατένια φλαν με καραμέλα, βουτυρώνουμε γενναιόδωρα μια στρογγυλή φόρμα του κέικ (με την τρύπα).
Αδειάζουμε ομοιόμορφα στον πάτο το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και την κανέλα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού, εναλλάξ με το ξινόγαλα, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Το αδειάζουμε στη φόρμα πάνω από την καραμέλα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και το αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κρέμα καραμέλας
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα δύο γάλατα με το τυρί κρέμα, τα αυγά και τη βανίλια.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τη ζύμη και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε τη φόρμα σε ένα ταψί και ρίχνουμε στο ταψί ζεστό νερό (περίπου να φτάσει τα 2 εκ. σε ύψος).
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Ελέγχουμε αν έγινε, τρυπώντας το κέντρο της φλαν με ένα καλαμάκι. Αν βγει στεγνό, είναι έτοιμη, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε τη φόρμα από το ταψί με το νερό και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Αναποδογυρίζουμε, τη σοκολατένια φλαν με καραμέλα, προσεκτικά σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.