(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Φτιάχνουμε πρώτα το μπισκότο της βάσης: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Προσθέτουμε το βούτυρο…

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

…τη μαύρη ζάχαρη…

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

…και το ψιλοτριμμένο αμύγδαλο.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε για λίγο να κρυώσει και τη ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Ζυμώνουμε με το χέρι για 2 – 3 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Το σοκολατένιο μείγμα γίνεται «ψιχουλιαστό».

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Το αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 25×25 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ανοξείδωτο παραλληλόγραμμο ταψί μιας χρήσης ή δύο παραλληλόγραμμες φόρμες.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Το απλώνουμε και το πατικώνουμε με την μπουνιά μας ώστε να φτιάξουμε μια συμπαγή βάση.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Την τρυπάμε με ένα πιρούνι και την ψήνουμε στον αέρα του φούρνου (όχι σε προθερμασμένο), στους 170° C, για περίπου 30 λεπτά.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Μετά αφήνουμε τη βάση να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες. Τότε ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Προσθέτουμε τη ζάχαρη…

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

…τη γλυκόζη…

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

…και το τεμαχισμένο βούτυρο.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει βράση, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά σιγοβράζουμε για ακόμη 15 λεπτά.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Όταν το μείγμα αλλάξει χρώμα και γίνει παχύρρευστο, το αδειάζουμε πάνω από την κρύα σοκολατένια βάση. Έτσι θα πάρει αυτή υγρασία, ώστε να κόβεται εύκολα.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Μετά πασπαλίζουμε με τα φουντούκια όλη την επιφάνεια του γλυκού.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Τεμαχίζουμε προσεκτικά την κουβερτούρα γάλακτος.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε στα μικροκύματα.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αρχίσει να σφίγγει. Τότε αδειάζουμε πάνω από τα φουντούκια.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αν μας φαίνεται λίγη, διπλασιάζουμε τη δόση εξαρχής ή ρίχνουμε μετά μια δεύτερη στρώση σοκολάτας.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Αφήνουμε την επικάλυψη να σταθεροποιηθεί, για τουλάχιστον 3 ώρες, προτού κόψουμε το γλυκό σε μπάρες περίπου 4×9 εκ.

Σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια βήμα-βήμα

Διατηρούμε τις μπάρες στο ψυγείο, μέσα σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει καλά, για να μην πάρουν υγρασία και θαμπώσει η σοκολάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπάρες με φουντούκια, βερίκοκα, κακάο και κανέλαΜπάρες με φουντούκια, βερίκοκα, κακάο και κανέλα
50' προετοιμασία
30' ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'

Υλικά

Κομμάτια: 16

Βάση

Γέμιση

Επικάλυψη

Διαδικασία

Μπισκότο βάσης

  1. Για να φτιάξουμε σοκολατένιες μπάρες με κρέμα και φουντούκια, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ, το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο τη μαύρη ζάχαρη και το ψιλοτριμμένο αμύγδαλο.
  3. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε για λίγο να κρυώσει και τη ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Ζυμώνουμε με το χέρι για 2 - 3 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά. Το σοκολατένιο μείγμα γίνεται «ψιχουλιαστό».
  6. Το αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 25x25 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ανοξείδωτο παραλληλόγραμμο ταψί μιας χρήσης ή δύο παραλληλόγραμμες φόρμες.
  7. Το απλώνουμε και το πατικώνουμε με την μπουνιά μας ώστε να φτιάξουμε μια συμπαγή βάση.
  8. Στη συνέχεια, την τρυπάμε με ένα πιρούνι.
  9. Την ψήνουμε στον αέρα του φούρνου (όχι σε προθερμασμένο), στους 170° C, για περίπου 30 λεπτά.
  10. Μετά αφήνουμε τη βάση να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες.

Γέμιση

  1. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το τεμαχισμένο βούτυρο.
  3. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει βράση, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά σιγοβράζουμε για ακόμη 15 λεπτά.
  4. Όταν το μείγμα αλλάξει χρώμα και γίνει παχύρρευστο, το αδειάζουμε πάνω από την κρύα σοκολατένια βάση. Έτσι θα πάρει αυτή υγρασία, ώστε να κόβεται εύκολα.
  5. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 2 ώρες.
  6. Μετά πασπαλίζουμε με τα φουντούκια όλη την επιφάνεια του γλυκού.

Επικάλυψη

  1. Τεμαχίζουμε προσεκτικά την κουβερτούρα γάλακτος.
  2. Την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε στα μικροκύματα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αρχίσει να σφίγγει.
  4. Τότε αδειάζουμε πάνω από τα φουντούκια.
  5. Την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αν μας φαίνεται λίγη, διπλασιάζουμε τη δόση εξαρχής ή ρίχνουμε μετά μια δεύτερη στρώση σοκολάτας.
  6. Αφήνουμε την επικάλυψη να σταθεροποιηθεί, για τουλάχιστον 3 ώρες, προτού κόψουμε το γλυκό σε μπάρες περίπου 4x9 εκ.
  7. Διατηρούμε τις μπάρες στο ψυγείο, μέσα σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει καλά, για να μην πάρουν υγρασία και θαμπώσει η σοκολάτα.

Μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιους ξηρούς καρπούς προτιμάμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 3.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT