
15'
προετοιμασία
4 ώρες και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 14 - 16Για τα κυδώνια
Για το κέικ
Διαδικασία
Κυδώνια
- Σε μια κατσαρόλα κατάλληλη και για ψήσιμο στον φούρνο βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο κοχλασμός). Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα κόβουμε στα 6.
- Τα ρίχνουμε στο σιρόπι και προσθέτουμε τους πυρήνες με τα κουκούτσια τους, δεμένους μέσα σε τουλπάνι (θα δώσουν χρώμα και θα βοηθήσουν να δέσει το σιρόπι, καθώς περιέχουν πηκτίνη).
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε στους 150°C για 2½ -3 ώρες, έως ότου τα κυδώνια πάρουν ένα ρουμπινί χρώμα.
- Τα στραγγίζουμε, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο κέικ.
- Κρατάμε επίσης και το σιρόπι για άλλη χρήση. Μπορούμε, λόγου χάρη, να περιχύσουμε με αυτό ένα κέικ ή να σιροπιάσουμε ένα γλυκό.
Κέικ
- Για το κέικ σοκολάτας λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τα αυγά, την αμυγδαλόσκονη και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ.
- Αδειάζουμε μέσα το μισό μείγμα, από πάνω στρώνουμε τα κυδώνια και καλύπτουμε με το υπόλοιπο.
- Ψήνουμε το κέικ σοκολάτας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά και στους 160°C για άλλα 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο το κέικ σοκολάτας με κυδώνια, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το ξεφορμάρουμε.