30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
5 ώρες και 40'
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 12Για την ζύμη
Επικάλυψη
Διαδικασία
Για την ζύμη
- Για να φτιάξουμε το σουηδικό στεφάνι για το τσάι, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι.
- Αλευρώνουμε την επιφάνεια της ζύμης, την πλάθουμε σε μπαστούνι και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλστ. και διαστάσεων περίπου 45 x 35 εκ.
- Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα βουτύρου και κανέλας, αφήνοντας περιμετρικά ένα κενό 2 εκ.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό από τη μακριά πλευρά της, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει.
- Την τυλίγουμε σε κουλούρα και τη μεταφέρουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
- Καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αλείφουμε την κουλούρα με το αυγό και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες ανά 2,5 εκ. , χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω.
- Μία παρά μία φέτα την τραβάμε ελαφρά με τα χέρια μας προς τα έξω και τη γυρνάμε να ξαπλώσει, ώστε να δώσουμε την αίσθηση του στεφανιού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την επικάλυψη
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το εκχύλισμα αμυγδάλου και το γάλα.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια των ρολών, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και σερβίρουμε το σουηδικό στεφάνι για το τσάι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.