Aπίθανα ρολά κανέλας, πλεγμένα σε στεφάνι, σερβίρονται στη Σουηδία μαζί με το τσάι όλη την περίοδο των εορτών.

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
5 ώρες και 40' αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 12

Επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι.
  2. Αλευρώνουμε την επιφάνεια της ζύμης, την πλάθουμε σε μπαστούνι και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλστ.
  3. και διαστάσεων περίπου 45 x 35 εκ.
  4. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα βουτύρου και κανέλας, αφήνοντας περιμετρικά ένα κενό 2 εκ.
  5. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό από τη μακριά πλευρά της, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει.
  6. Την τυλίγουμε σε κουλούρα και τη μεταφέρουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  7. Καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.
  8. Αλείφουμε την κουλούρα με το αυγό και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες ανά 2,5 εκ.
  9. , χωρίς να φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω.
  10. Μία παρά μία φέτα την τραβάμε ελαφρά με τα χέρια μας προς τα έξω και τη γυρνάμε να ξαπλώσει, ώστε να δώσουμε την αίσθηση του στεφανιού.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  12. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  13. Επικάλυψη: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το εκχύλισμα αμυγδάλου και το γάλα.
  14. Ραντίζουμε την επιφάνεια των ρολών, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών