20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και, όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, σβήνουμε με το κονιάκ (ή όποιο ποτό επιλέξουμε).
  3. Αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό. Οταν αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε τις πατάτες και το λιωμένο σκόρδο.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μπαχάρι.
  5. Αφήνουμε τη σούπα να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να βράσουν οι πατάτες.
  6. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) και ρίχνουμε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα.
  7. Για πιο φίνο αποτέλεσμα, αν θέλουμε, μπορούμε να την περάσουμε από σήτα.
  8. Αν γίνει πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό και τη βάζουμε να πάρει μια- δυο βράσεις.

Γαρνιτούρα

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μπαστουνάκια πράσου, για περίπου 1 λεπτό. Προσοχή, χρειάζονται ελάχιστο χρόνο, γιατί καίγονται εύκολα.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα.
  3. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, βάζουμε στο κέντρο από 1 κουταλιά κατίκι και γαρνίρουμε με μια τουφίτσα από τα σοταρισμένα πράσα.

Συνταγές με Κονιάκ

Συνταγές με Πατάτες

Συνταγές με Πράσα

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών